Bölüme özgü bir logo olsun isteyip tasarladığım bir logodur.

Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) -Moleküler Biyoteknoloji (Namıdiğer Molekulare Biotechnologie)

Zeynep Feyza ATABEY
13 min readJul 22, 2022

--

Evet sonunda daha çok insana ulaşayım ve tabiri caizse ben zamanında soracak insan bulamadım kaynak yoktu varlığından son dakika haberim oldu diyerek okuduğum bölüm ve üniversite hakkında kısa bir tanıtım yazısı yazmaya karar verdim. Umarım tercih edeceklere faydalı olur.

Not: Ama şimdiden söyleyeyim. Yıllara göre bu yazıda yazılan bilgiler zamanla değişiklik gösterebilir veya öznel olabilir o yüzden burada okuduğunuz her şeye kesin gözüyle bakmamanızı rica ediyorum. Ayrıca yazım birçok kaynağın derlemesinden oluşmaktadır.

Kısaca kendimden bahsederek başlamak istiyorum. Ben Feyza. Kendini bildiğimden beri bilim meraklısı olan , insanları mutlu edince mutlu olan ve bilim insanı olmak isteyen birisiyim. Beni hayallerime ulaştırmada bu bölümün bana yol göstereceğine inandığım için bu bölümü seçtim. Şu an 3.sınıf Moleküler Biyoteknoloji öğrencisiyim. Bildiğim kadarıyla direkt bu isimde ve Almanca olarak Türkiye’de bu bölüm sadece Türk-Alman Üniversitesi’nde var . Siz de eğer kazanırsanız bölümün adını söylediğinizde birkaç kez tekrarlamaya ve yok Moleküler Biyoloji ve Genetik değil demeye alışmanız gerekecek.

Şu an bilimsel olarak okuldaki etkinlikleri arttırmak ve kuantum teknolojileri alanını öğrencilere tanıtmak anlamında kurduğumuz Kuantum Teknolojileri Kulübü (QSB-TGU)’nun başkanı olarak görev almaktayım. Aynı zamanda okuldaki arkadaşlarımın yaşadıkları sorunları ve talepleri gördüğüm ve de yardımcı olmak istediğimden öğrenci konseyinin başkanıyım. Konsey toplantılarında yönetime iletmemizi istediğiniz talep istekleri bize aşağıdaki mailden iletebilirsiniz.

ogrencikonseyi@tau.edu.tr

Öncelikle Türk-Alman Üniversitesi’ni kazandığınızda eğer hazırlık için muafiyet sağlayan belgelerden birine sahip değilseniz hazırlık eğitimi alacaksınız. Aldığınız Almanca eğitimi sonucunda eğer girme hakkı kazanırsanız sene sonunda uluslararası kabul gören ve sınırsız geçerlilik süresi olan Almanca’nın Toefl’ı diyebileceğimiz TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) sınavına girerek en az her bölümünden TDN3 olmak üzere bir tanesinden TDN4 alarak hazırlığı geçebilirsiniz.

Bu aşamayı geçtikten sonra bölüme geçmeye hak kazanıyorsunuz. Bölümde 1.sınıfta Fen Fakültesi olarak (Malzeme Bilimi ve Teknolojileri , Enerji Bilimi ve Teknolojileri , Moleküler Biyoteknoloji) yüzde yüz Almanca olarak ortak dersler alıyoruz. Bunlar Physik I (Fizik I ), Chemie I (Kimya I) , Biologie , Analiz I Einführung in Naturwissenschaften (Doğa Bilimlerine Giriş), Technisches Deutsch I (Teknik Almanca), English I (Bölüm başında İngilizce muafiyet sınavı yapılıyor eğer geçmezseniz alıyorsunuz.) Aslında ilk dönem lisede öğrendiğiniz temel kavramların Almanca’larına alışıyor ve daha detaylı öğreniyorsunuz diyebiliriz.

İkinci dönem Project Management (Proje Yönetimi), Chemie II , Technisches Deutsch II (Teknik Almanca II) , Englisch II (İngilizce II) , Analysis II und Lineare Algebra (Analiz II ve Lineer Cebir), Einführung in Programmierung (Programlamaya Giriş - Benim dönemimde Matlab öğretilmişti son dönemde Python’a dönme ihtimali yüksek) , Physik II (Fizik II) derslerini alıyorsunuz.

1.Sınıfta Fizik , Kimya ve Biyoloji derslerinin labı oluyor. Programlamaya girişin ise übung alıştırma çözülen lab dersleri oluyor. Teknik Almanca’da ise her dönem için bir referat (sunum) yapıyor ve hausarbeit yazıyorsunuz.

İkinci sınıfta daha Biyokimya 1& 2 , Hücre Biyolojisi , Moleküler Biyoteknoloji I , Mikrobiyoloji I , Diferansiyel Denklemler , Fiziksel Kimya , Biyofiziksel Kimya gibi derslerle bölüm olarak özelleşmeye ve bölüme girmeye başlıyorsunuz. Ayrıca Türkiye’deki her üniversitede zorunlu olan Türkçe ve Atatürk İlke İnkılapları derslerinin sınavlarına da ikinci sınıfta giriyorsunuz.

Hücre Biyolojisi , Moleküler Biyoteknoloji ve Biyokimya, Fiziksel Kimya gibi derslerin labları oluyor. Bazen quizlere ve sene sonunda lab sınavlarına girmeniz gerekebiliyor. Hücre Biyolojisi ve Moleküler Biyoteknoloji derslerimize Heidi hocamız giriyordu ve bizden seçtiği listedeki derste işlenen konulardan referat yapmamızı istemişti. Mikrobiyoloji’de de online olarak Almanya Braunschweig’dan ders veren Prof.Dr. Michael Steinert hocamız Türkiye’ye gelip bizim verdiği listeden seçtiğimiz mikroorganizmalarla ilgili yaptığımız sunumları dinlemişti. Benim Pseudomonas aeruginosa hakkında yaptığım sunuma bakterinin adına tıklayarak erişebilirsiniz.

Evet geldik üçüncü sınıfa. Bildiğiniz gibi her bölümün en zor senesi genellikle üçüncü sınıftır.Ama artık artılarınız var. Çünkü ders ve sınav düzenine alıştınız ve artık ne yapmanız gerektiğini daha iyi biliyorsunuz. Sınavlardan bahsetmem gerekirse bir Zwischenprüfung (vize) sonra Abschlussprüfung (final) oluyor. Final’de en az 40 almanız ve final — vize o ders için gelen notunuzun da 40'ın üstünde olması gerekiyor. Not sisteminde direkt çan olarak geçmese de belli bir sayının üstünde bağıl değerlendirme var. Ona göre harf notunuzu alıyorsunuz. Eğer vize ve final sonucunda geçemediyseniz o dersten Nachholprüfung (büt) açılıyor.

Üçüncü sınıfta Molekulare Biotechnologie II (Moleküler Biyoteknoloji II) , Arbeitsschutz und Arbeitssicherheit I , Seçmeli* ve seçmeli-zorunlu dersler , Fortgeschrittenes Englisch I (İleri İngilizce I) derslerini alıyorsunuz.

  • Seçmeli dersler desek de her ders açılmadığı veya hocası olmadığından biraz seçmeli zorunlu durumu daha fazla olabiliyor. Zira Almanca bilen bölüm hocası bulmak Türkiye’de biraz zor.

WAHLPFLİCHTFÄCHER (BIO I) — Biyoloji Tabanlı Seçmeli Dersler

SEÇMELİ DERSLER (BIO II) / WAHLPFLİCHTFÄCHER (BIO II) / ELECTIVE COURSES (BIO II)

  • Bioanalytik (Biyoanalitik- Çift diploma için zorunlu ders)

1.Proteinidentifikation (Protein Tanımlanması)

2. Spektrographische Methoden (UV-VIS, IR, Raman, Fluoreszenz)

3. Elektrophorese (Elektroforez)

4. Chromatographische Methoden (Kromotografik Metotlar)

5. Massenspektrometrie (Kütle Spektrometrisi)

6. Protein-Protein-Wechselwirkungen

7. Biosensoren (Biyosensörler)

8. Elektronenmikroskopie (Elektron mikroskopisi)

gibi bölümün temel taşlarından olan konuları teknikleri görüyorsunuz.

  • Physikalische Chemie II (Fiziksel Kimya II — Malzeme bilimleri için zorunlu ders moleküler için seçmeli)

Son seneniz ise Project I (Arbeitsvorbereitung) (Tez hazırlık) , Bitirme tezi yazımı (Thesis), Praktikum (Staj) ve seçmeli olarak açılan seçebildiğiniz 2–3 dersle geçiyor.

Laboratuvar

Laboratuvar Binamız

Fen Fakültesi Moleküler Biyoteknoloji öğrencileri olarak genelde iki üç labda hayatımız geçiyor. Bunlar ilk sene mikroskopların olduğu Hücre Biyolojisi ve Mikrobiyoloji gibi derslerde kullandığımız lab ve de kimyasalların ve genel cihazların olduğu Kimya , Biyokimya , Fiziksel Kimya gibi derslerde kullandığım uzun masalar olan lab ve ilk sene Fizik dersindeki deneyler için kullanılan bir lab daha. Ayrıca mühendislikler için temel stajlarını yapabilecekleri hemen giriş katta geniş makinelerin bulunduğu yerler var. Birde hazırlık karşısındaki binada olan bilgisayar labı harici bir bilgisayar labı da bulunmakta.

Deneylerden Kareler ( İlki Fiziksel Kimya’da tepkime hızıyla ilgili bir deneydi ikinci krisal oluşumu deneyi kimya deneyi üçüncüsü ise hücre biyolojisi deneyi kanımızı incelemiştik.)

Fen fakültesi temsilcisi olunca ilk iş ben hazırlıktayken düzenlenen ve katıldığım lab gezisini o seneki hazırlıktaki öğrenciler için düzenlemiştim. Aşağıdaki videodan o gezintiye dair kareleri bulabilirsiniz.

Bölümce çok sevdiğimiz değerli hocamız Neşe hoca’nın tanıtım yazısını alıntılıyorum ve okumanızı tavsiye ediyorum.

Sonrasında kendi gözümden sıkça sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağım.

“Fen Fakültesi, Moleküler Biyoteknoloji Bölümü

Türk-Alman Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoteknoloji Bölümü 2017–2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda faaliyete geçmiştir. Bir yıllık Almanca hazırlık eğitiminin başarıyla tamamlanmasından sonra başlanan lisans eğitimi içerisinde biyoloji ve biyoteknoloji alan derslerinin yanında sağlam bir bilimsel altyapı oluşturulması amacıyla fizik, kimya, matematik, bilgisayar, bilim etiği, bilim felsefesi alanlarından da dersler içeren bir ders programı oluşturulmuştur. Bunların yanında hukuk ve iş güvenliği ile Almanca ve İngilizce yabancı dil dersleri ile program pekiştirilmiştir.

Biyoteknoloji alanının ana hedefi, canlı organizmaların yardımıyla bir ürün elde etmek, bu ürünleri elde etmek için gerekli olan laboratuvar tekniklerini uygulamak, geliştirmek ve bu süreçte önemli rol oynayan biyolojik olayları anlamaya çalışmaktır. Gelişen teknoloji ve biyoloji bilimindeki sürekli artan bilgi birikimi sayesinde tek hücreli canlılarda gen dizilimi veya protein özelliklerinde moleküler düzeyde değişiklikler yapılabilmekte ve canlı, istenen molekül ya da maddeyi üretebilir hale getirilebilmektedir. Örneğin yüzyıllardır mantarlar yardımıyla üretilen, ancak bu üretimin altında yatan neden ve süreçler yaklaşık yüz sene öncesine kadar tam olarak anlaşılamamış olan, şarap, peynir ve ekmek gibi ürünler, bugün genetik mühendisliği metodları ve biyomühendislik tekniklerinin de yardımıyla daha kontrollü, daha efektif, daha hızlı, daha sağlıklı ve daha çok miktarda üretilebilmektedir. Uygulamalı bir alan olan moleküler biyoteknoloji, interdisipliner yapısı sebebiyle, biyofizik, biyokimya, genetik, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, immünoloji ve hücre biyolojisi gibi temel bilimler ile biyomühendislik gibi diğer uygulamalı dallar ile işbirliği içersinde olup, bu dallarla bilgi alışverişinde bulunarak, insan ve hayvan sağlığı, endüstri, tekstil, gıda, ormancılık, tarım ve çevre konularında insanların karşılaştığı sorun ve güçlüklere karşı moleküler düzeyde çözüm arayabilmektedir. İnsan genomu projesiyle beraber birçok hastalığa karşı yeni ilaç ve tedavi yöntemlerinin önünün açılmış olması, biyoteknolojinin önümüzdeki yıllarda insan sağlığı alanında çok geniş araştırma alanlarına sahip olacağı anlamına gelmektedir.

Türk-Alman Üniversitesi’ndeki ders planı, moleküler biyoteknolojinin sağlık alanındaki uygulamalarına daha çok ağırlık verecek şekilde oluşturulmuştur. Diğer alanlara ilgi duyan kişilerin seçmeli dersler yardımıyla kendilerini seçtikleri alanda geliştirmeleri beklenmektedir. Bu sebeple mezunlarımızın ağırlıklı olarak sağlık ve eczacılık sektöründe iş bulmalarını hedeflemekteyiz. Bu alandaki çalışmalar ilaca dönüşebilecek aktif maddelerin tanımlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi süreçlerini kapsıyor. İlaç üretimi yanında, moleküler biyobenzetim, enzim biyoteknolojisi, biyomalzemeler, tıbbi biyoloji, nörobiyoloji, bakteri genetiği, insan moleküler genetiği, protein mühendisliği, biyosensörler, yönlendirilmiş evrim, doku mühendisliği, biyofizik ve immünoloji alanları da sağlık sektöründe çalışılabilecek diğer dallar arasında yer alıyor. Mezunlarımızın ayrıca kamu kuruluşlarında sağlık alanında teşhis veya kalite kontrol laboratuvarlarında çalışma imkanları bulmaları mümkün olabilecektir.

Bölümümüzün sunduğu seçmeli dersler yoluyla endüstri ve çevre konularında elde edilecek donanım ile de çevre uygulamaları sektöründe de, örneğin, su arıtım teknolojisi, toprak ve su kaynaklarının iyileştirilmesi, çevre mikrobiyolojisi, fidancılık, ziraat uygulamaları alanlarında da çalışılabilir. Endüstri alanı için ise temizlik ürünleri, yenilenebilir enerji sektörü ve temiz enerji sistemleri örnek olarak verilebilir.

Moleküler Biyoteknoloji Bölümümüz, partner üniversitemiz olan Potsdam Üniversite ile “Çift Diploma” imkanı üzerine çalışmaya başlamıştır. Halihazırda yürütülen çalışmalarda iki taraf, başarılı öğrencilerin 4. sınıf derslerini Potsdam Üniversitesi, Biyokimya Bölümü’nde alıp, bitirme tezlerini burada yazmaları ve başarılı olmaları halinde Potsdam Üniversitesi Biyokimya Bölümü Diploması’na da sahip olmaları konusunda iyi niyet çerçevesinde anlaşmış durumdadırlar. Ancak resmi anlaşmanın imzalanması ve durumun somutlaşmasının önümüzdeki iki sene içinde gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Bölüm hakkındaki yazısı için Moleküler Biyoteknoloji Bölümünden Neşe Aral hocamıza teşekkür ederiz.”

Neredeyse üç senedir yaz aylarında gönüllü Taü öğrencileri olarak telegram gruplarında aday sorularını elimizden geldiğince yanıtlamaya çalışıyoruz. İsterseniz aday bölüm gruplarının olduğu portalı buradan ve moleküler biyoteknoloji için bilgilerin olduğu kanalı ise buradan ziyaret edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Devlet Mi Özel Mi %100 Burslu Hatta Yök’e Bağlı Mı Sorusu

Adından dolayı mıdır yoksa az bilindiğinden mi bilinmez Yök’e bağlı mı yani Türkiye’de mi Almanya’da mı sorusunu bile almış biri olarak , bütün Taü öğrencileri olarak hep bir ağızdan hayır Türk-Alman Üniversitesi ayrıcalıklı bir “DEVLET” üniversitesi diyoruz.

2. Ulaşım

Size aday grubunda yazdığım Kadıköy-Taü arası tecrübelerimden yola çıkarak süreleri aktarmak istiyorum.

15F Kadıköy-Taü arası 1,5 civarı değişebiliyor tabii

15TA Kavacık-Türk Alman 15–20 dk

136B Küçüksu-Taü arası bu da bir 45–50 dk sürüyor.

Tahmini olarak bu sayılar değişebilir hatırladığım kadarıyla bu şekilde..

Ayrıca Kadıköy’e ulaşmak için 4 farklı yol var.(Daha fazla da olabilir ama aktarma sayısı çoğalır)

  1. 15F ile 1,5 saat yol çekmek tek vasıta

2. 15TA ile kavacığa gidip 14M’ye binmek

3. 15KB ile kozyatağı metroya gidip metroyla gitmek.

4.Kavacıktan Kadıköye 15BK da bir seçenek olabilir yaklaşık 40–45 dakika sürer.(15–20 dk kavacığa ulaşma + 40–45 dk)

Burada da Zeynep Özyaşar’ın yazdığı mesajı alıntılıyorum.

KADIKÖY: 15F ile son durakta inerek ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 1.30 saat vs sürebilir ( tabi ki trafiğe bağlı) ama ilk durak-son durak arası olduğu için bence rahattır.

MECİDİYEKÖY : 121B nin üniverisiteye özel hattıyla 40dk civarı bir sürede gelmeniz mümkündür.

Avrupa yakasından zincirlikuyu mecidiyeköy leventten 121A/B/BS otobüslerine binip sedir sokakta inip 15TA’ya binebilirsin.

KAVACIK : 15–20 Dakika sürer ( Taü’ye direk yeni riva yolundan giden otobüsler veya Taü shuttle larıyla giderseniz) saatler onlara uymadığı zamanda 40dk ya kadar çıkabilir üniye ulaşım

Kozyatağı : 500T ile kavacıka gidilir ( duruma göre 12dk-45dk trafiğe bağlı) sonrasını biliyorsunuz

Beykoz ve Beykozun kuzeyi: google maps ten rota hesaplayın, en iyisi o olsa gerek sanırım..

Diğer Her Konum: google mapsten kavacıka (sedir sokak durağı) rota hesaplayın, oradan 15TA ile 10–20 dk’da üniversiteye sürmektedir.

Sarıyer’den Beykoz’a olan vapuru da kullanabilirsiniz.

Bu video da Zeynep Özyaşar arkadaşımızın ulaşım için çektiği bir videoydu. Kendisine teşekkür ederiz faydası olur sizin için diye paylaşıyorum.

Uzun yola rağmen Beykoz’un sakinliği ve İstanbul’da olmanın imkanlarını da es geçmek istemiyorum.

3. Geldik Yurt Mevzusuna , Konaklama

2021–2022 eğitim öğretim yılından itibaren 100 kişilik bir kız apartı yeni girişlilerin konaklamasına açılmış durumda. Umarız ki yakında herkes için hem erkek hem kız açılacak diye umuyoruz. Bu konuda destek istiyoruz. Zira okul konum olarak merkeze uzak.

Konaklama kız ve erkek olarak değişebildiği için genel hatlarıyla bildiğim için kız yurtlarını yazacağım. Kusura bakmayın

Kızlar için

Anadolu Hisarı KYK Yurdu

Paşabahçe civarında apartlar

Kavacık’ta yurtlar var

29 Mayıs Kız Öğrenci Yurdu : Buranın artısı hazırlık için okula servisi olması.

Yakın çevrede eve çıkma opsiyonu

Levent’ten avrupa yakasından da ev/ yurt/apart bakabilirsiniz. 121A gibi otobüslerle köprüden geçerek Kavacık’a aktarma yoluyla TAÜ’ye ulaşabilirsiniz.

**Yeni Haber: 250 Kişilik bir bina kiralanmış seneye yurt olarak hem kız hem erkek için kullanılması ihtimali var. Lakin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

4. Yemekhane

Okul yemekhanesinde İstanbul kartımıza para yükleyip okutarak eğitim-öğretim dönemi boyunca hafta içi 11:45–13:30, eğitim öğretim dönemi dışında ise 12:00–13:00 saatleri arasında öğle yemeği yiyebiliyoruz.

İki tane yemekhane bulunmakta biri Yabancı Diller Yüksekokulu’nda diğeri fakülte derslikler binasından hemen sonraki yeni binada.

Fiyat-Kalite açısından iyi sayılabilir. Vejeteryan yemek seçeneği var. Vegan için ise talepte bulunuldu. Gelecek senelerde göreceğiz.

İncelersiniz diye örnek yemek menüsünü de yukardaki linke bırakıyorum.

5. O meşhur Almanca Hazırlık — TestDaF

TestDaF TestDaF enstisüsü tarafından düzenlenen uluslararası geçerliliği olan Almanca dil yeterliliğinizi kanıtlayabileceğiniz bir sınavdır. Temel dil becerilerinden olan Leseverstehen (Okuma-anlama) , Hörverstehen (Dinleme-anlama), Schriftlicher Ausdruck (Yazılı ifade) , Mündlicher Ausdruck ( Sözlü ifade) olarak adlandırılan dört bölümden oluşur.

Taü’de TestDaF sınavına girmeye hak kazanmak için belli şartlar vardır. İlk sene vize yapılıp ortalaması alınırken şimdi kur sistemi gelmiş ve kurları atlamanız gerekmektedir. Kur geçme şartları da değişkenlik göstermektedir. Eskiden 4 bölümden ortalama 70 üzeri geçilebilirken şimdi her bölümden en az 65 puan almanız gerekmektedir.

Dil seviyeniz B2-C1 arasına gelmeye başladığında yavaş yavaş TestDaF sınavını geçmek için de uygun duruma gelmeye başlayacaksınız. Dil öğrenimi tamamen bir süreç ve yol meselesi benim gözümde. Sürekli hayatınızın bir parçası olmalı ve onu duymalı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Burada TDN değerlerinin karşılık geldiği dil seviyelerini görmektesiniz.

6. Moleküler Biyoteknoloji’nin Moleküler Biyoloji ve Genetik’ten Farkı

Tek kelimeyle söyleyebilirim ders içeriği ve programı. Bölüm tercihi yaparken o bölümün hangi alana daha çok yöneldiğini anlayabilirsiniz. İsmindeki teknoloji ibaresinden ötürü moleküler biyoloji ve genetik bölümlerine göre biraz daha teknik diyebiliriz. Bunu da Programlama, Diferansiyel Denklemler ve Ölçüm Teknikleri dersinde elektrik devreleri görmemizden anlayabilirsiniz. Kısacası sadece Biyoloji’yi sevmek bu bölüm için gördüğüm kadarıyla yeterli değil Fizik-Kimya-Biyoloji- Matematik ve bilgisayar bilimlerini harmanlamanız gerekiyor.

Bologna sayfasından Moleküler Biyoteknoloji bölümünün ders programına ulaşabilirsiniz.

Daha detaylı incelemek isterseniz öğretim planı aşağıda bulunmakta

7. Bölümünden memnun musun? Tekrar seçer miydin?

Seçerdim. Dışı seni içi beni yakar :) Demek istediğim ismen çok havalı ve farklı gözükürken işin içine girdiğinizde uzun saatler lab raporu yazmanız gerektiğini ve sürekli bir çalışma temposuna alışkın olmanız gerektiğini anlıyorsunuz. Çalışmayı sevenler için güzel bir bölüm. Gerçi genel olarak TAÜ’ye gelmek istiyorsan bence genel olarak çalışmayı sevmek gerekiyor.

Sayı olarak çok fazla olmadığımız için hocalarla iletişim kurabilme ve soru sorabilme imkanımız daha çok oluyor. Bu da bir artı olarak sayılabilir. Alman hocalardan daha lisans seviyesindeyken yoğun ve geniş kapsamlı bir eğitim almak ve onlarla iletişim kurabilmek de bölümün bir artısı.

Eğer aktif ve bir şeyler yapmak isteyen biriyseniz kitle üniversitelerindeki gibi kalabalıklar içinde kaybolmuyorsunuz. Yeni bir üniversite olduğundan binalar yeni ve kişi sayısı az olduğundan yapmak istediğiniz şeyi ilk yapan kişi siz olmuş olabiliyorsunuz.

8. Okuldaki Sosyal İmkanlar ve Kulüpler

Okulun ilk zamanları sadece belli aktif kulüpler varken giderek kulüp çeşitliliği zenginleşmekte ve aktiflik artmaktadır. Aşağıdaki linke tıklayarak güncel öğrenci kulüpleri ve başkan , danışmalarını görebilirsiniz.

Birazcık kendimden örnek vermem gerekirse örneğin geçen dönem Kuantum Teknolojileri kulübü olarak zirve , python eğitimi ve buluşmalar düzenledik. Farklı üniversiteden insanlarla buluşma ve kendi içimizdeki iş birliğini ve samimiyeti arttırma şansımız oldu.

Tutorluk Programı

Bu program bu sene başladı. Lisans’tan öğrenciler YDYO (Yabancı Diller Yüksekokulu) veya Fakülte tutoru olarak kendi alt dönemlerine ders anlatımı ve tecrübe aktarımı gerçekleştirebiliyorlar. Siz zorlandığınız bir derste örneğin üst dönemizden eğer o dersin tutoru varsa başvurarak tutor desteği alabiliyorsunuz. Tutor’lar SKS bünyesinde çalışıyor gözüküyor , sigortaları ödeniyor ve çalıştıkları saat başına belli bir ücret alıyorlar. Tutorlar lablara girip asistan hocalara yardımcı olabiliyor veya öğrencilerle birebir veya grupça dersler gerçekleştirebiliyor. Bu şekilde üniversite içi bir sosyalleşme ve akran öğrenmesi gerçekleşmiş oluyor.

Okulun içinde belediyeye ait olan bisiklet kiralama imkanı

Kampüs içinde birde basketbol sahamız ve yemyeşil çimler üzerinde sosyalleşme imkanımız var. Bir kafemiz yok ama kantinimiz ve banklarımız var 😅

Okulun spor takımları nasıl antreman yapıyor diye soruyorsanız bildiğim kadarıyla yakındaki lise veya saha bulunan yere servisle gidip antremanlarını yapıyorlar.

Kütüphanemiz (Eskiden saat 16.30'a kadar açık oluyordu. Şimdi 19..30 oldu. İlerde yemekhane binasının üst katına daha geniş bir kütüphane açılması planlanıyor. Umarız o zaman en azından sınav zamananları 7/24 açık bir kütüphanemiz olabilir.

Sizi biraz TAÜ manzaralarıyla baş başa bırakıyorum.

YDYO Binası Karşısı — Sosyal Bilimler Fakülte Binası
İlk foto — Meşhur herkesin fotoğraf çekindiği o çınarlı yol (Hemen hocaların ofislerinin bulunduğu binanın yakınında) İkinci Foto — Hemen sağdan girince fakülte derslikler binası genelde derslerimiz bu binada oluyor.

8. Çift Diploma & Almanya’ya Geçiş & Yurt Dışı İmkanları

Evett en sık sorulan soruya geldik. Bu imkanlar senelere göre bazı değişmeler yenilik gösterebildiği için genel hatlarıyla açıklamaya çalışacağım. TAÜ’de her bölümün Almanya’da partner üniversitesi var. Bu bölümle Mevlana programı kapsamında hak kazanırsanız bir seneliğine orada okuyabiliyorsunuz. Eğer o bölümün çift diploma anlaşması tamamlandıysa ve siz bütün dersleri verdiyseniz çift diploma alma imkanınız olabiliyor. Bu seçimde de iyi bir AGNO , Almanca dil seviyesi (TDN4) ve bölümle ilgili teknik mülakat etkili oluyor. Moleküler Biyoteknoloji bölümünün Potsdam Üniversitesi Biyokimya bölümü ile partnerliği var. Lakin kontenjan bakımından çok fazla kişi (3 - max 5 ) gönderilmiyor. Ayrıca Erasmus programı da var. Almanca dil belgemiz olduğundan ek dil sınavına girmeden başvurabiliyorsunuz. Moleküler Biyoteknoloji için Almanya’da bu üniversiteler Potsdam (1 kontenjan vardı) ve TU Braunschweig. Hibeli veya hibesiz olarak hak kazandığınızda seçtiğiniz dönem orada okuyabiliyorsunuz. Birde direkt hazırlıktan sonra Almanca dil yeterliliğini alıp Almanya’daki üniversitelere başvurma imkanınız var. Tabi onun şartları ve süreci üniversiteden bağımsız olarak daha farklı ilerliyor.

Ekstra Okuma & Videolar

Benim de yer aldığım yurkardaki video Malzeme Bilimlerinde okuyan bir arkadaşımız tarafından çekilmiştir. Diğer öğrencilerin de görüşlerini öğrenmek isterseniz izleyebilirsiniz.

Sorularınızı aşağıdaki maile de atabilirsiniz.
Moleküler Biyoteknoloji: mb.tanitim@tau.edu.tr
Yök Atlas: https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=10

Tercih yapacak tüm adaylara başarılar dilerim

Umarım her şey gönlünüze göre olur

Üniversitemiz mezunlarından Emre ile gerçekleştirdiğim röportajı buradan izleyebilirsiniz :)

Sözlerimi “İş garantili meslek yoktur , iş garantili insan vardır.” diye bitirmek istiyorum.

Ek olarak sormak istediğiniz olursa bana linkedIn adresimden ulaşabilirsiniz: https://www.linkedin.com/in/zeynepfeyzatabey/

--

--

Zeynep Feyza ATABEY

İnsanlığa ve kendine faydalı olmak amacıyla her gün kendini geliştirmeye çalışan bir bilimsever.. https://www.linkedin.com/in/zeynepfeyzatabey/